16 januari 2018

Wetgeving winterbanden Duitsland per 1 jan 2018

Winterbanden of all seasonbanden zijn in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden worden verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en ijs- of rijpvorming. Er geldt geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is.

Sneeuwvloksymbool

Per 1 januari 2018 zijn de regels omtrent winterbanden in Duitsland aangescherpt. Alle winterbanden die gekocht zijn na 1 januari 2018 moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Voorheen volstond het M+S logo wat staat voor modder en sneeuw. Voor oudere banden volstaat de markering M+S nog wel, met een overgangsperiode tot september 2024.

Let op: Er bestaan ook zomerbanden met de M+S markering. Deze banden hebben echter geen winterse eigenschappen en zijn niet geschikt om in winterse omstandigheden te rijden.

 
Voldoen mijn banden aan de regels?

Als je kunt aantonen dat de banden met de M+S codering gekocht zijn vóór 1 januari 2018 dan hoef je deze niet meteen te vervangen. De productiedatum van een band is te controleren aan de hand van de zogenoemde ‘DOT-code’. Deze is te vinden op de zijkant van alle banden en bestaat uit vier cijfers. De vier cijfers staan voor de productieweek en het productiejaar. Zo betekent 3216: de 32e week van 2016. Indien de winterbanden na 1 januari 2018 is aangeschaft moeten deze voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool.

Profieldiepte 4mm aangeraden

De minimale profieldiepte voor banden is 1,6mm in Duitsland. Echter, beneden de 4mm verliest de winterband zijn winterse eigenschappen waardoor een minimale profieldiepte van 4mm wordt geadviseerd.

Boete van € 60

De boete voor het rijden op ongeschikte banden bedraagt € 60 en 1 strafpunt op je rijbewijs. Bij hindering van het overige verkeer wordt dit bedrag verhoogd naar € 80. Wees gewaarschuwd dus. Bent je nog onzeker over de banden onder je auto? Rij dan even langs of maak direct een afspraak

335