Verslag 205 35 jaar event, Culemborg 2 september 2018
205 event 1

Verslag 205 35 jaar event, Culemborg 2 september 2018

Als lezer van ‘Le Lion’, het mooie clubmagazine van de diverse Peugeot oldtimerclubs die Nederland rijk is,  viel mijn oog een aantal weken geleden op de oproep die gedaan werd om op 2 september te komen naar het 205 event bij Autobedrijf Visscher te Culemborg. Het event om te vieren dat de redder van het PSA concern begin jaren tachtig, 35 jaar geleden is geïntroduceerd!


Tezamen met mijn zoon Steven bezitten wij twee 205’en in onberispelijke staat. Een Peugeot 205 XR 1.1 in de kleur Beige Mayfair en een 205 CJ in de speciale Blanc Beta. Allebei kennen zij een kilometerstand van rond de 80.000.


Steven was verhinderd maar tezamen met mijn echtgenote Anita zijn wij op pad gegaan in onze 205 CJ naar Culemborg. Reeds kort na de afslag op de A2 gaven gele borden met de tekst ‘Peugeot 205 event’ de richting aan die wij moesten volgen. Uiteraard is het niet de eerste keer dat wij bij Autobedrijf Visscher ons gezicht laten zien maar toch, de organisatie had de puntjes op de i gezet door zelfs voor bewegwijzering zorg te dragen. Chapeau.


De entrees was groots inclusief een opblaasbare Arc om alle 205 én 309 eigenaren een warm welkom te heten. Mits ingeschreven kregen alle deelnemers een goodiebag met daarin een rallyschild ter herinnering aan deze dag. De tas bevatte ook een zeer verzorgd programma boekje met een cover van een voormalige 205 folder én met een aansprekend voorwoord van directeur-eigenaar Henk Visscher.


De ontvangst was vanaf 10.00. Gezien het reeds groot aantal aanwezigen rond het moment dat wij arriveerden, moest ik concluderen dat het voormalige heilige nummer (Sacré Numero) nog steeds een grote schare aan liefhebbers op de been weet te brengen en niet alleen uit Nederland. Er waren genoeg zuiderburen aanwezig en zelfs een enkele Duitse 205 kentekenplaat werd door ons gespot.

 
Zoals gewoonlijk was het evenement weer top georganiseerd met diverse activiteiten rond het thema 205 en 309. Zo was het zelfs mogelijk om kleine deukjes uit je geliefde bolide te laten lepelen. Voor de inwendige mens werd zorggedragen middels enkele Foodtrucks en de koffie werd je gratis aangeboden door het overhandigen van consumptiebonnen mits je je van te voren had ingeschreven voor het evenement.


Als liefhebber van het erfgoed kwam ik zeker aan mij trekken. Op de bovenverdieping van het autobedrijf stonden de diverse bijzondere 205’en inclusief een 205 Generation met slechts 7 kilometer op de teller. Heel bijzonder vond ik ook het unieke 205 Break concept. Mooi om te vernemen dat dit unieke exemplaar inmiddels in Nederlandse handen is. Een soortgelijke 309 Break concept stond in de werkplaats. Op de benedenverdieping kon je kennis maken met de geschiedenis van de 20-serie. Mooi om te zien hoe het segment zich door de diverse decennia heen heeft ontwikkeld. Uiteraard ging mijn hart sneller kloppen van de 205 Dakar versie ooit bestuurd door de sympathieke rally held Ari Vatanen. Uniek dat deze auto speciaal voor dit evenement bij Visscher in de showroom stond opgesteld.


Het leuke van zo’n dag is dat je veel gelijkgestemden ontmoet. De verhalen rond iedere auto zijn weer anders en maakt zo’n dag zo boeiend. Het enthousiasme spat er bij velen vanaf. Fijn ook om lovende woorden te ontvangen dat ons eigen ‘Sneeuwwitje’ er zo mooi bijstond inclusief de originele niet versleten bekleding. Gelukkig hoor je ook op zo’n dag dat inmiddels iemand in Neerpelt België er voor kan zorgdragen dat de jeansbekleding vervangen kan worden, mocht deze versleten zijn. Alleen al voor dergelijke nieuwfeitjes is zo’n dag zeer waardevol. Leuk ook om de directeur van Peugeot Nederland, de heer Rick Hermanns, tegen te komen en te spreken. Hij had speciaal de moeite genomen om naar dit unieke evenement te komen. Ik stelde vast dat zelfs onder Nederlandse autojournalisten liefhebbers te vinden zijn die in het bezit zijn van een Peugeot 205! Dat zijn echte autokenners!


Eén ding is zeker 35 jaar na de introductie van de Peugeot 205 heeft de tand des tijds nog maar heel weinig vat op het design van de Peugeot 205. Wel viel mij op dat bijzondere exemplaren (GTI/Cabriolet) over het algemeen beter vertegenwoordigd waren dan standaard versies als XE/GE, XL/GL, XR/GR en dat geldt misschien nog wel het meest voor een XS ‘in het wild’. Die wordt echt met uitsterven bedreigd.


De verkiezing van de mooiste auto hebben wij niet meer afgewacht. Wij zijn met de kap open, genietend van het mooie weer, terug gereden richting huis.


Langs deze weg wil ik de organisatie bedanken voor de goede zorgen. Uiteraard ook een dankwoord aan het adres van Henk Visscher en zijn aanwezige medewerkers die wederom een vrije zondag hebben opgeofferd. Het begint bijna vanzelfsprekend te worden dat hij zijn bedrijf en het omliggende terrein ter beschikking stelt maar dit is het zeer zeker niet. Een dergelijke gastvrijheid is wat mij betreft uniek te noemen. Dank hiervoor. 


Gouda, 3 september 
Léan Verstoep
 

376